TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Şevval Orucu Ne Zaman? Şevval Ayı Orucu Faziletleri

Şevval Orucu Ne Zaman? Şevval Ayı Orucu Faziletleri
Ramazan sonrası tutulan Şevval ayı orucunun faziletleri, tutulma günleri ve nasıl niyet edileceği hakkında detaylı bilgiler İDDEF'te bulabilirsiniz.

Şevval ayı, mübarek Ramazan ayından sonra gelir. Ramazan Bayramı’nın 1. günü aynı zamanda Şevval ayının da birinci günüdür. Ramazan ayından sonra bir hediye olan bayramın bu aya tekabül etmesi aynı zamanda Şevval ayının da güzelliğini ve bereketini gösterir.

Muhlis ve muttaki kullar için güneşin battığı gecelerden doğduğu günlere hepsi Allah Teala’ya yaklaşma vesilesi gün ve gecelerdir. Bununla birlikte özel gün, gece ve aylarda vardır. Ramazan bayramıyla birlikte idrak etmeye başladığımız şevval ayı içinde de oruç tutmak çok ayrı bir güzelliğe ve sevaba maliktir.

Şevval Ayı Orucu Nedir?​

Hicri senenin onuncu ayının adı olan Şevval lügatte ‘yukarı kalkmak, yükselmek, kaldırmak’ anlamlarına gelen ‘şevl’ kelimesinden türemiştir. Şevval ayı orucu bu ayda bilinen en büyük ibadettir.

Şevval ayının oruç ibadetiyle yakın bir alakası bulunduğu gibi, hac aylarından ilki olması hasebiyle İslâm’ın beş şartından biri olan bu ibadetle de yakın bir alakası vardır. Hac ayları, şevval ve zilkade aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. İhrama bu aylar içerisinde girilmesi gerektiğinden dolayı bu aylara hac ayları denilmiştir.

Dinimizde oruç ibadeti; farz, vacip ve nafile oruçlar şeklinde ayrılır. Nafile oruçlar da kendi içerisinde sünnet, müstehab ve mendub şeklinde ele alınır. Nafile kelimesi lügatte, günlük yaşamda kullanmakta olduğumuz anlamından uzak bir şekilde ‘mutlak ziyade’ anlamına gelir. Nafile ifadesi kullanıldığında fıkıh ıstılahında ‘farz ve vacip ameller üzerine ziyade edilen’ ibadetler anlaşılır. Şevval ayında tutulan altı günlük oruç da bahsi geçen müsetehab oruçlardandır.

Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur?​

Şevval ayında tutulması tavsiye edilen 6 günlük orucun önemi ve fazileti büyüktür. İbnü Ömer (Radıyallâhu Anhümâ)dan rivâyet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim Ramazân ayının orucunu tutar, ardından Şevvâl ayından da altı gün oruç tutarsa, sene boyunca oruç tutmuş gibidir.”

Peki, Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı orucu hangi günlerde tutulur? İbnü Ömer (Radıyallâhu Anhümâ)dan rivâyet edilen diğer bir müjde ise şu şekildedir: “Her kim Ramazân ayının orucunu tutar, ardından Şevvâl ayından da altı gün oruç tutarsa, annesinden doğmuş günkü gibi günahlarından sıyrılır.” Buradan anlıyoruz ki 6 günlük oruç Şevval ayı içerisinde ister peş peşe isterse aralıklar halinde tutulabilir.

Şevval ayı orucu ne zaman bitiyor sorunusu bir örnekle anlatırsak, 2025 yılı için Şevval ayı orucu ne zaman tutulur diye incelediğimizde 3 Şevval 1446 yani 1 Nisan 2025 Salı Ramazan Bayramının 3. günüdür ve bugün Ramazan bayramı biter. 2 Nisan 2025 Çarşamba günü Şevval oruçlarını tutmaya başlayabilir ve peş peşe tutarak 6 gün tamamlar. Peki, şevval orucu peş peşe olmak zorunda mıdır? Hayır değildir. İster art arda 6 gün isterse parça parça tutulabilir. Buradaki husus şevval ayı bitmeden bu oruçların tutulmasıdır.

Şevval Ayı Orucu Kaç Gün Sürer?​

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ümmetine “Kim, Ramazan (orucunu tutar ve) bayramdan sonra altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, senenin tamamının orucu olmuş olur. Her kim hayırlı bir iş ile gelirse (bir iyilik işlerse) kendisine onun (yapmış olduğu iyiliğin) on misli sevap verilir” hadis-i şerifiyle müjde vermiştir.

Peki, Şevval ayı kaç gün oruç tutulur? Şevval ayında 6 gün oruç tutulmalıdır. Şevval oruçları ister peş peşe 6 gün olarak ya da belirli aralıklarla Şevval ayı içerisinde tutulabilir. Buradaki önemli husus, Cumartesi ve Pazar günleri tek gün oruç tutulmamasıdır.

Şevval Ayı Orucu Nasıl Niyet Edilir?​

Ramazân-ı Şerif’ten sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Bu ayda tutulan nafile oruç Ramazân’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazân’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevvâl ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir.

Her oruç gibi şevval ayı orucu niyeti vardır. Peki, şevval ayı orucuna nasıl niyet edilir? Şevval ayı orucu niyeti ister “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya” ister “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için Şevval orucu tutmaya” şeklinde olabilir. Şevvâl ayında nafile niyeti ile tutulacak oruç, peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.

Şevval Ayı Orucunun Faziletleri​

Şevval ayı orucu faziletleri çok büyüktür. Peygamber Efendimizin (S.A.V) hadis-i şerifiyle müjdelendiği gibi oruçla yakın bir alakası vardır.

Şevval ayı orucumuzu Allah Teala’nın rızası ve ihlasla tutarsak bir yıl değil belki binlerce yıl oruçlu gibi sevap alırız.

Şevval Ayı Orucu Hangi Günlerde Tutulmalı?

Hicri takvime göre aylar her gün ortalama 10 gün geri gelir. Böylece Ramazan bayramı günleri de değişiklik gösterir. Örneğin 2025 yılında Ramazan bayramı Pazar, Pazartesi ve Salı günlerine denk geldi. 2026 yılında ise Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerine denk gelecektir. Bu bilgiler dahilinde baktığımızda şevval ayı orucu hangi günlerde tutulur sorusuna cevap verirsek kişi 2026 yılında 23 Mart Pazartesi Şevval oruçlara başlayabilir. Ara vermeden oruçlarını tamamlayacaksa Cumartesi dahil tutarak bitirir.

Peki, Ramazan bayramından sonra Cuma, Cumartesi ve Pazar gününe rastlıyorsa bu günlerde oruç tutulabilir mi? Cumartesi günleri Yahudilerin, Pazar günleri de Hristiyanların ibadete ayırdıkları günlerdir. Cumartesi ve Pazar günleri tek gün olarak onlara benzememe sebebiyle oruç tutulması tavsiye edilmez. Ancak Cumartesi günü Şevval orucuna başlayabilir. Cumartesi, Pazar, Pazartesi olarak devam eder. Buradaki önemli husus, Cumartesi ve Pazar günleri tek gün oruç tutulmamasıdır. Kişi isterse Pazartesi günü de oruç tutmaya başlayabilir. Yani Ramazan bayramı bitince Şevval oruçları tutulabilir.

Sıkça Sorulan Sorular