TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

İftar Vermenin Faziletleri ve Kime Verilir?

İftar Vermenin Faziletleri ve Kime Verilir?
İftar vermenin dini boyutu, sağladığı sevaplar ve iftar yemeğinin kimlere sunulması gerektiği üzerine detaylı rehber.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) Gazze ve tüm mazlum coğrafyalara Ramazan Ol diyerek ‘Seninle Bereketlensin’ sloganıyla 56 ülke 310 bölgede gerçekleştirdiği Ramazan yardım çalışmaları kapsamında, hayırseverlerin zekat, fitre, fidye, Ramazan kumanyası ve iftar bağışlarını gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak Ramazan’ın sevincini yaşatıyor. Afrika'da iftar vermek, Balkanlar, Asya ve Ortadoğu'daki mazlum kardeşlerimizin sofralarına uzanmak Ramazan ayının en mübarek hayırlarından biridir. Kim bir oruçluyu iftar ettirirse ecri büyüktür. 

SOFRANI PAYLAŞ

İftar Nedir ve Neden Önemlidir?

Sözcükteki fatr yani "yaratmak, icat etmek" kökünden türeyen iftar kelimesi "orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak" gibi anlamlara gelir. iftar nedir diye incelediğimizde fıkıh literatüründe iftar kelimesi, sözlük anlamıyla bağlantılı olarak ister oruç açma isterse bozma ve oruç tutmama şeklinde olsun "oruca aykırı bir davranışta bulunma" anlamında kullanılır. 

İftar ne demektir diye nihai bir sonuç olarak baktığımızda özetle Türkçe’de de iftar "orucu açma" manasına gelir. İslam'ın beş esasından biri olan orucun bir parçasını oluşturan iftar, medeniyet, kültür ve yöresel olarak oluşan ve değişiklik gösteren sofralar ile yemek yenilmesidir. İftarlık nedir diye incelediğimizde iftar sofrasında masada olan çorba, hurma, su, salata ve ana yemekler bütünüdür. İftar vakti ise güneşin batmasıyla başlar. Oruçlar açılır ve iftar yapılır.

Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Hz. Peygamber’den iftarla ilgili şu dua örnekleri nakledilmiştir: اللهمّ لك صمت وعلى رزقك أفطرت “Allahım! Senin rızân için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım” (Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 22); اللهمّ لك صمنا وعلى رزقك أفطرنا فتقبّل منّا إنّك أنت السميع العليم “Allahım! Senin rızân için oruç tuttuk, senin verdiğin rızıkla orucumuzu açtık, bizden kabul buyur; çünkü sen her şeyi işiten ve bilensin” (Dârekutnî, II, 185; ayrıca bk. Şevkânî, IV, 247).

İftarın önemi öncelikle oruç tutmanın İslam'ın beş şartından biri olması, sağlıklı her Müslüman'ın yerine getirmesi gereken farz bir ibadet olmasından gelir. Ayrıca şükür, paylaşma, kardeşlik, ruhsal ve fiziksel faydalarının bulunması yönünden de iftar akşam ezanının okunmasıyla birlikte oruçlarını genellikle hurma ve su ile açılan bir huzur ve mutluluk anıdır.

İftar farz bir ibadetin parçasıdır. orucun tamamlanması ve ibadetin bir bölümü olduğu için büyük bir manevi öneme sahiptir. Hz. Muhammed (s.a.v.), oruç tutanların iki büyük mutluluğunun olduğunu belirtmiş ve iftar vaktinde oruç açmanın büyük bir sevinç kaynağı olduğunu söylemiştir.

Gün boyu aç ve susuz kalarak, iftar vakti geldiğinde nimetlerin kıymetini daha iyi anlamamız açısından iftar teşekkür ve şükür bilincini hatırlatır ve artırır.

İftar etmenin ve ettirmenin en önemli yönlerinden biri de paylaşma ve dayanışmanın artmasındandır. Çünkü iftar, Müslümanların birlikte sofraya oturduğu, paylaşımda bulunduğu ve ihtiyaç sahiplerini hatırladığı bir vakittir. 

Kimlere İftar Verilir?

Güzel dinimiz İslam'da fakir, fukaraya yemek yedirmek, kişiler zengin olsun fakir olsun fark etmeksizin onlara karşı ikramda bulunmak çok sevaptır. Özellikle Ramazan ayında iftar sofraları kurarak ihtiyaç sahiplerini doyurmak, Allah’ın rızasını kazanmak için önemli bir ibadettir. Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de yetimi, yoksulu doyurmanın sevabından ve öneminden bahseder. Fecr Suresi'nde (17. ve18. ayetler) "Hayır hayır! Doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz. Birbirinizi yoksulu yedirmeye teşvik etmiyorsunuz." diyerek insanların cimriliğine değinmektedir. Bu nedenle iftar vermenin fazileti yani yemek yedirmenin sevabı çok büyüktür.

Oruçluya iftar ettirmenin sevabı hem Allah-u Teala'nın (c.c) hem de Peygamber Efendimizin (S.A.V) istediği bir şeydir. Maddi imkana sahip olanların özellikle fakir kimselere iftar yemeği yedirmesi güzel bir davranıştır. Hz. Peygamber bu konuda, “Oruçluya iftar yemeği veren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmadan onun alacağı kadar sevap alır” (Tirmizî, “Ṣavm”, 82; İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 45) buyurmuş, yaptığı iftar ve yemek dualarında da müslümanları orucunu açacak kimseleri sofrasında bulundurmaya teşvik etmiştir (Ebû Dâvûd, “Eṭʿime”, 55; Dârimî, “Ṣavm”, 51; Müsned, III, 118, 201). 

Ramazan ayında iftar sofralarının en önemli misafirleri, şüphesiz fakirler, yoksullar, yetimler, kimsesizler ve ihtiyaç sahipleridir. Onlara iftar vermek çok sevaptır.

Öte yandan aile, akraba ve komşu ilişkileri bakımından iftar vermek şüphesiz birlik ve sevgi duygusunu artırır, pekiştirir. Yolculuk yapan kişiler yani seferi olan kişiler özellikle uzun yoldan gelen misafirler iftar sofralarına davet edilmelidir.

Ayrıca, öğrencilere ve Allah yolunda ilim tahsil eden talebelere iftar verilmesi çok faziletlidir. Hem yaşadığınız bölgelerde hem de gönül coğrafyamızın çeşitli yerlerinde okuyan din kardeşlerimize iftar verebilirsiniz. 

İftar Vermek İstiyorum

İftar Vermek Kardeşlik Bilincini Pekiştiriyor

Her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan da Kosova’dan Gine’ye, Etiyopya’dan Pakistan’a, Gazze’den Güney Kore’ye, Yemen’den Kırgızistan’a kadar uzanan coğrafyada iftar vermek isteyen hayırseverler, gerçek ihtiyaç sahiplerini sıcak yemekle buluşturuyor. Paylaşma ve yardımlaşma bilinciyle kurulan iftar sofraları, mahalle ve evlere ulaştırılan iftar yemekleriyle kardeşlik bilinci de Ramazan’ın bereketiyle pekişiyor.

İftar Yemeği Vermenin Fazileti

İslam dininde iftar yemeği vermenin birçok fazileti bulunmaktadır. İftar sofrasını diğer insanlarla paylaşmak, dini ve toplumsal değerleri güçlendir. Dünyanın öbür ucundan Türkiye'deki bir Müslüman ile kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kurulur. Bir Müslüman'ın imkanları dahilinde ihtiyaç sahiplerini doyurmaya bizzat gayret etmekle birlikte, toplumda bu değerli görevin yerine getirilmesi için de gayret göstermesi çok faziletli bir davranıştır. 

Gıdaya ihtiyaç duyan Afrika'daki 7'den 70'e herkese yapılacak olan yemek ikramı en anlamlı bağışlardan bir olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Nitekim iftar verme ile ilgili ayetler vardır ve Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

“…Artık ondan hem kendiniz yiyin, hem de yoksula, fakire yedirin.” (el-Hac, 28)

“Yoksulu yedirmeye birbirinizi teşvik etmiyorsunuz!” (el-Fecr, 18)

Ayrıca iftar verme ile ilgili hadisler bulunmaktadır. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Hastayı ziyaret edin, aç olanı doyurun, esiri kurtarın!” (Buhârî, Cihâd 171, Et’ime 1, Nikâh 71, Merdâ 4)

iddef-iftar-ramazan-2025-afganistan

İftar Yemeği Kimlere Verilir?

İslam dininde iftar yemeği vermenin fazileti oldukça değerlidir. İftar yemeği genellikle aile fertleri, dostlar ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşılır. İslam geleneğine göre, iftar yemeği vermek ve paylaşmak övgüye değer bir davranış olarak kabul edilir. İftar yemeği aile fertlerine, dostlar ve komşulara, ihtiyaç sahiplerine, düşkünler ve yoksullara verilir. İftar bir ikram olduğu gibi özellikle Ramazan ayında fakir kimselere verilmesi önemlidir. İftar yemeği verme geleneği, paylaşma, dayanışma ve yardımlaşma gibi İslam değerlerini güçlendirmek amacıyla yapılan bir davranıştır.

Hadislerde İftar Vermenin Faziletleri

İftar ile ilgili hadisler, iftar yemeği verme ile ilgili hadisler bulunmaktadır. Maddi imkanı olan kişilerin özellikle yoksul kimselere iftar yemeği yedirmesi güzel bir davranıştır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) iftar vermek ile ilgili, “Oruçluya iftar yemeği veren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmadan onun alacağı kadar sevap alır” (Tirmizî, “Ṣavm”, 82; İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 45) buyurmuş, yaptığı iftar ve yemek dualarında da müslümanları orucunu açacak kimseleri sofrasında bulundurmaya teşvik etmiştir (Ebû Dâvûd, “Eṭʿime”, 55; Dârimî, “Ṣavm”, 51; Müsned, III, 118, 201).

Cennetle müjdelenen ve o cennetlikler için hazırlanan yerler ilgili şu hadis-i şerif bulunur: "Cennette öyle köşkler vardır ki, içindekiler dışarıdan, dışındakiler de içerden görünür. Allah, güzel söz söyleyen, yemek yediren, oruca devam eden ve insanlar uykudayken gece namazı kılan kimseler için o köşkleri hazırlamıştır." (Tirmizî, Birr 53)

Oruçluya İftar Ettirmenin Sevabı

İftar, Ramazan ayının nişanesidir. En güzel anıdır. İslam dininin güçlendirmeye çalıştığı kardeşlik ve sosyal dayanışma ilkesinin bir gereği olduğu gibi oruç ibadetinin kazandırdığı kalp inceliğinin ve diğerkâmlığın da tabii bir tezahürüdür. 

Özellikle yetimler, fakirler, misafirler ve yolcular iftar sofralarına davet edilmelidir. Böylece hem bu sevaba ortak olunmuş olur hem de İslam’ın kardeşlik ve paylaşma ruhu yaşatılmış olur.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeksizin onun sevabı kadar kendisine de sevap yazılır." (Tirmizî, Savm 82; İbn Mâce, Sıyâm 40)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Müslüman, din kardeşine yiyecek içecek ikram ettiği sürece Allah’ın rahmeti onun üzerindedir."

(Ahmed b. Hanbel, 2/280

İftar Yemeği Maliyeti Ne Kadar?

Sosyal ve ekonomik durumundan dolayı günlük yemek ihtiyaçları için çalışan, günlük yemek için maddi kazanç sağladığında mutlu olan mazlum coğrafyadaki yoksul kardeşlerimiz, Ramazan bereketiyle iftarlarını hep birlikte yapıyor. Ülkemizde ve dünyada geleneksel olarak kurulan ve yardım edilen iftar çadırı bağış kampanyası yerini ümmet ve sokak iftarlarına bırakırken; hayırseverler, iftar çadırı fiyatları yani ümmet sofraları için iftar yemeği maliyeti 130 lira bağışlayarak bir kişiyi doyurabiliyor. 

Daha fazla kişiye iftar vermek isteyen hayırseverler ise medreselerde hafızlık ve İslami eğitim öğrenen talebelerin, onların yoksul durumdaki ailelerinin ve İDDEF’in titiz çalışmalarıyla belirlenen ülkedeki gerçek ihtiyaç sahiplerinin iftar yemeği maliyetini karşılayabilir, yüzlerce yoksulu sıcak yemekle buluşturarak yüzleri güldürebilir.

Mobil İftar Araçları Sıcak Yemek Ulaştırıyor

İDDEF, 2025 Ramazan çalışmaları kapsamında mobil iftar araçları uygulamasını yoğun şekilde sürdürüyor. Ümmet iftar sofraları kurduğu sabit noktalar dışında, yemeğe ulaşamayan, maddi yetersizlik ve fiziksel engeli nedeniyle köyünden, mahallesinden çıkamayan yoksul kimselere mobil iftar araçlarıyla sıcak yemek ulaştırılıyor. 

Afrika’da iftar vermek isteyen, infakın en güzel örneklerinden olan yemek ikramında bulunmayı gönlünden geçiren, dünyanın en büyük yoksulluğunun yaşandığı ülkelerdeki mazlumları sevindirmeyi amaçlayan hayırseverler ise, ‘Seninle Bereketlensin’ kampanyası ve ümmet iftar sofralarına destekte bulunup, sınırları aşarak Ramazan bereketini binlerce kilometre uzaklıktaki coğrafyalarda paylaşabiliyor.

gine iftar iddef ramazan 2019 yolda iftar dağıtımı

İftar Vermenin Sevabı

İftar, büyük sevabı olmakla birlikte dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar’ın birbiriyle kaynaşmasına, omuz omuza buluştukları sofralarda birlik ve beraberlik kurmalarına vesile oluyor. Allah-ı Teâla Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bizden yoksulları doyurmamızı ve ikram etmemizi istiyor. Yardımlaşma ve dayanışma ayı Ramazan’ın da maneviyatını fırsat bilerek akraba, eş, dost ile birlikte, yakınımızdakilerden en uzaktaki kardeşlerimize kadar iftar verebilir, iftar bağış infakıyla günlük yemek ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken mazlum coğrafyadaki kardeşlerimizi sevindirebiliriz. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) iftar faziletiyle ilgili “Kim bir oruçluya iftar yemeği yedirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap vardır. Şu da var ki, oruçlunun ecrinden hiçbir şey eksiltmez” buyurmuştur. Ashab-ı Kiram’dan maddi durumu olmayanların bu Hadis-i Şerif’e binaen sordukları soruya ise Allah (c.c) Resulü “Bir hurma, bir bardak su, bir bardak sütle de iftar verilebilir” ifadesini beyan etmiştir. Yani buradan anlıyoruz ki herkes imkanları ölçüsünde iftar bağışı yaparak, yoksulları sıcak yemekle buluşturabilir. Ayrıca Peygamber Efendimizin (S.A.V) bir başka Hadis-i Şerif’te ise “Bu ayda bir oruçluyu iftar ettirir, akşamleyin yemek yedirtirse, kendi günahlarının mağfiret edilmesine sebep olur” buyurduğu aktarılmıştır.



İDDEF ile İftar Yemeği Bağışı Nasıl Yapılır?

azze'de bombalar altında kalan, dünyanın gözü önünde soykırıma uğrayan ve ateşkes sonrası yaralarını sarmaya çalışan Filistinli aileler başta olmak üzere mazlum coğrafyalardaki muhtaç kimselere el uzatıyor. Siz de her Ramazan günü dünyanın dört bir tarafında kaynayan yemek kazanları için destek olabilir, ümmet coğrafyasındaki yoksul kardeşlerinizle aranızda iftar davet köprüsü kurabilirsiniz. Öyle ki her zaman olduğu gibi özellikle Ramazan ayında iftar yemeği vermenin fazileti çok büyüktür.

İftar bağışınızı iddef.org sitesinden online olarak, ilgili hesap numaralarına EFT/Fast/havale yoluyla, genel merkez, Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki temsilciliklerden ya da 0212 621 0065 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgi alarak yapabilir, ümmet coğrafyasındaki yoksul kardeşlerinizin sıcak ve besleyici yemekle iftar yapmasına vesile olabilirsiniz.

TR89 0020 5000 0061 8675 9000 04 (Kuveyt Türk) nolu İBAN'a bağışınızı gönderebilirsiniz.

Hesap Adı: İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu 

Açıklama: İftar -  Ad Soyad - Telefon Numarası


İhtiyaç Sahiplerine Yardım Etmenin Yolları

İhtiyaç sahiplerine yardım etmenin birçok farklı yolu vardır. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, insanlar arasındaki dayanışma ve yardımlaşma kültürünü güçlendirmenin yanı sıra kişisel ve toplumsal faydalar sağlar. 

İhtiyaç sahipleri yani yoksul ve muhtaç kimselere yardım etmenin en önemli adımlarından biri yemek ikramında bulunmak Ramazan ayında iftar verme sevabına nail olmaktır. Sadaka ve zekat vermek, gıda ve giyim yardımında bulunmak, medrese ve eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere maddi destek olmak başlıca yardımlar olarak sayılabilir.