Hicri yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı üç ayların ikinci ayıdır. Şaban ayının 14. gecesi ise Berat Kandilidir ve Ramazan ayının habercisidir. 2025 yılında 13 Şubat Perşembe (14 Şaban 1446) günü idrak edilecek Berat Kandili, mübarek üç ayların üçüncü kandili olmakla birlikte o yıl gerçekleşecek ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır.
Kelime anlamı olarak bir yerden affını alması manasını taşıyan Berat Kandili ihya bakımından çok faziletli bir gecedir. Berat kandili oruç tutulabilir peki, Berat gecesi yapılacak ibadetler arasında olan Berat Kandili namazı nedir? Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili namazı kaç rekattır? Berat kandilinde kılınacak namaz için faziletler nelerdir?
Amr ibni Osman ibni Kesir ibni Dinar’dan (r.a) rivayete göre Hz. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Her kim Şaban’ın yarı gecesi ile iki bayram gecelerini ibadette geçirirse, kalplerin öldüğü günde onun kalbi ölmez.” Bu ibadetlerden en makbul olanı da namazdır. Peki, Berat kandili 100 rekatlık namaz nasıl kılınır?
13 Şubat 2025 Perşembe yani Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece kılınacak 100 rekatlık nafile namazı ikişer rekatlar halinde kılınır ve selam verilir. Her rekatta 1 Fatiha Suresi, 10 İhlas Suresi okunur. Berat gecesinde kılınacak namaza Salatü'l Hayr/Hayr namazı denilir. Birçok rivayete göre bu namaz 100 rekattır.
Ama buna gücü yetmeyenler yine 6 veya 12 rekat namaz da kılabilir. Berat kandili namazı nasıl kılınır 12 rekat olarak bilinen namaz ise Zünnün-u Mısri Hazretleri’nden rivayet olunduğuna göre; “Berat gecesi her kim 12 rekat namaz kılar, Fatiha’dan sonra 50 kez İhlas Suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” buyurulur.
Berat gecesi ayrıca 6 rekatlık bir namaz daha bulunur ve akşam namazından sonra kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 6 İhlas Suresi okunur. Her namaza niyet edilmesinin ardından Allah-u Ekber denilerek namaza başlanır. İkişer rekatlar halinde kılınan namazlarının sonunda selam verilir.
Berat kandilinde namaz nasıl kılınır sorusunun cevabını bulmamızla birlikte günahlardan kurtulma, kötülük ve cehennemden kurtuluş, af anlamına gelen Berat Kandilinde camide cemaatle kılınacak vakit, münferit olarak kılınacak nafile ve hacet namazları çok sevaptır. Vakit namazlarının dışında bu gece akşam ile yatsı arası veya yatsıdan sonra imsak vaktine kadar kılınacak olan namazlar vardır. Gece kılınacak 100 rekatlık namaz, 14 rekatlık namaz, 12 rekatlık namaz ve 6 rekatlık namaz bulunur.
Berat kandili namaz kılmak için önemli bir gecedir. Çünkü bu gece hayırlı kaderler yazılması, ömrün uzayıp o sene ölümden korunulması ve rızka bereket hasıl olup insanlara muhtaç olunmaması için Allah'a (c.c) namaz ile ibadet ederiz.
Berat, temize çıkma, bağışlanma ve kurtuluş anlamına gelir. Bu gece, Allah’ın (c.c) rahmet ve mağfiret kapılarının sonuna kadar açıldığı, günahların affedildiği, duaların kabul edildiği müstesna bir zaman dilimidir. Bu mübarek gecede kılınan nafile namazlar, günahlardan arınmak, Allah’a yakınlaşmak ve manevi huzuru elde etmek açısından önemlidir.
Günahların affına vesile olması, Duaların kabul edilmesine kapı aralaması, Manevi huzur ve sükûnet sağlaması, Kabir azabından ve cehennemden kurtuluşa vesile olması hasebiyle berat kandili namazının faziletleri kıymetlidir.
Berat Kandili, af ve mağfiret gecesidir. Bu gecede samimi bir şekilde kılınan namazlar, yapılan ibadetler, edilen tövbeler büyük fazilet taşır. İnşallah yapılan tüm ibadetler gerçek müminler için bir kurtuluş vesilesi olacaktır.
Kurtuluş ve bağışlanmanın mana bulduğu Berat gecesi namaz için çok faziletlidir. Kaza namazı borcu olanlar mübarek gecelerin bereketiyle hususi olarak bu günahları için af talep etmeli ve kılabildikleri kadar kaza namazı kılmalıdırlar. 100, 14, 12 ve 6 rekatlardan oluşan namazlar bulunur. Bu namazların kılınışı ve kılınma zamanları farklıdır.
Berat kandili namazı nasıl kılınır 6 rekat namazı vardır. İkişer rekatlar halinde toplamda 6 rekat kılınan namaz akşam ile yatsı namazı arasında kılınır. Berat kandili 6 rekat namaz akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas suresi okuyarak altı rekat tamamlanır. Her iki rekatın selamından sonra birer Yasin-i Şerif okunur. İlk iki rekatlık namazı kılarken ömrüne berekete, ikinci iki rekatlık namazı kılarken rızkına bereket ve belaları def etmeye, üçüncü iki rekatlık namazı kılarken ise insanlardan istiğna (muhtaç olmama) ve husn-ü hatime (imanla biten güzel bir sona erişme) ye niyet edilir. En sonunda ise Berat Kandili gecesi duasını 10 kez okuyarak namaz tamamlanır.
12 rekatlık berat kandili namazı nasıl kılınır diye baktığımızda rekat sayısı ve okunacak duaları inceleriz. Ömrün bereket kazanması, günahların mağfiret olunması için tavsiye edilen 12 rekatlık Berat kandili namazı da çok sevaptır. 1 Fatiha ve 50 İhlas suresi okunarak ikişer rekatlar halinde kılınan namazla kişi faziletten istifade eder. Zünnun-u Mısri Hazretleri’nden rivayet olunduğuna göre: “Berat gecesi her kim on iki rekat kılar da, Fatiha’dan sonra 50 kere İhlas suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:58-59)
Bu gece namaz kılmak en faziletli amellerdendir. Bu gece kılınacak namazların en mühimi Hz. Ali’den (r.a) rivayet edilen 100 rekatlık namazdır ve adına Salatül Hayr denilir. Peki, berat kandili 100 rekat namaz kılınmasının sevabı nedir?
Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuştur: “Ey Ali, her kim Şaban ayının 15. Gecesinde 100 rekat kılar her rekatta 1 Fatiha ve 10 İhlas (Kul hüvellahü ehad) suresi okursa; Ey Ali hangi bir kul bu namazları kılarsa Allah-u Teala onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.” Niyet edilmesi ve tekbir getirilmesiyle başlayan namazda Fatiha ve ardından okunacak 10 İhlas suresinin ardından normal namaz gibi rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise oturulur. Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarının okunmasının ardından selam verilerek namaz tamamlanır.
Berat kandili gibi bu özel günlerde kılınan ve günümüze kadar gelen namazlar Hadis-i Şerif’ten, Ashab-ı Kiram’dan, Tabiin, Tebeu't-Tabiin veya ümmetin salih kimselerinden gelen namazlardır. Kandil gecelerinde kılınan namazlara ise hacet veya nafile namazı denilmiştir. 100 rekatlık, 12 rekatlık, 14 rekatlık ve 6 rekatlık namazlar da hacet namazı kategorisine girer.
Berat kandilinde ne zaman ve nasıl namaz kılınır diye baktığımızda her yıl değişmekle birlikte 2025 yılında Berat kandili namazı saat kaçta kılınır? 13 Şubat Perşembe akşamı kılınacak gece namazları; İstanbul için akşam saat 18:43, yatsı saat 20:02 ile İmsak vakti 06:27’ye kadar; Ankara için akşam saat 18:29, yatsı 19:47 ile İmsak vakti 06:13’e kadar; İzmir için akşam saat 18:53, yatsı saat 20:10 ile İmsak vakti 06:36’ya kadar kılınır. Diğer şehirlerin namaz saatleri için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz vakitlerine bakabilirsiniz.
Her namaz kalpten ve dilden dökülen niyetle başlar. Allah’ın huzurunda kalpten isteyerek huşu içinde kılacağımız Berat Kandili namazlarına şöyle niyet edebiliriz: Ya Rabbi, Rıza-i Şerif’in için niyet eyledim namaza, bu gece ben aciz kulunu affı ilahine, rıza-i ilahine mazhar eyle… Allah-u Ekber!
Berat Kandili gecesinde kılınacak namazlar hacet veya nafile namazı olarak geçer. Vakit namazları dahil tüm namazlarda rüku ve secdede aynı dua okunur. Namaz kılarken her secdeye gittiğimizde "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir şu anlama gelir: "Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır."
Dua Allah-u Teala’ya kalpten yalvarıştır. Bu sebeple kul duasını istediği gibi yapabilir ancak bu geceye özel Berat Kandili namaz duası vardır. Kılınacak namazlardan sonra şu dua okunur. Duanın Arapçası ve Türkçesi aşağıdaki gibidir.
“Allah’ım! Sana başvurma yolunu bana cömertliğin gösterdi. Senin huzuruna beni iyiliğin ulaştırdı. Senin nezdine beni keremin yaklaştırdı. Sana gizli kalmayan sıkıntılarımı ancak sana şikayet ediyor ve senden, sana zor gelmeyecek şeyler istiyorum. Zaten senin, benim durumumu bilmen, istememe de hacet bırakmıyor. Ey sıkıntılıların derdini açan Zat! İçinde bulunduğum sıkıntıları benden gider. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Ey herkese iyilik eden, Kendisine ise iyilik edilemeyen Allah’ım! Ey celal ve ikram Sahibi! Ey lütuf ve in’âm Sahibi! Senden başka hiçbir ilah yoktur. Sen ki sığınanların desteği, eman dileyenlerin koruyucusu ve korkanların sığınağısın! Ey Allah’ım! Eğer beni Levh-i Mahfûz’dan ibaret Ümmü’l-Kitâb’da bir bedbaht yahut mahrum veya kovulmuş ya da rızkı dar bir kimse olarak yazdıysan, fazl-u kereminle, bu şekavetimi, mahrumiyetimi, reddedilişimi ve rızkımın darlığını sil. Beni, Ümmü’l-Kitâb’da bir bahtiyar, rızkı bol ve hayırlara muvaffak bir kişi olarak kayda geçir. Çünkü Sen, buyruğu hak olan Bir Zat olarak, gönderdiğin peygamberinin lisanına indirdiğin kitabında: ‘Allah dilediğini siler, dilediğini sabit bırakır. Ümmü’l-Kitâb ise sadece O’nun katındadır’ (Ra’d Sûresi, 39) buyurdun. Kıymetli şaban ayının, her hikmetli işin kendisinde ayrılıp kesin karara bağlandığı 15. gecesindeki en büyük tecelli hürmetine Senden dileğimiz, bildiğimiz ve bilmediğimiz, en iyi senin bildiğin tüm belaları, bizden açıp gidermendir. Şüphesiz ki en ulu ve en iyi olan ancak Sensin. Allah-u Teâlâ, Nebiyy-i Ümmî olan Efendimiz Muhammed’e, âline ve sahabesine, çokça salat ve bolca selam eylesin. Amin! (Zebîdî, İthâfü’s-sâdeti’l-müttakîn, 3/427, Ahmed Dîrebî, el-Mücerrebât, sh:13)
Berat Kandili namazı kulun adeta Allah-u Teala’ya sığınması, günahlardan uzaklaşması, af dilemesi ve istiğfar etmesidir. Berat kandili akşam namazından sonra Yasin okumak, kılınacak 6 rekatlık namazın her iki rekatının tamamlanmasının ardından okunur. Yani her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas okunarak kılınan iki rekatlık namaz selam verilerek tamamlanır. Her iki rekatın selamından sonra ise birer Yasin-i Şerif okur. Sonunda ise Berat Kandili duası okunur. Toplamda okunan üç Yasin büyük sevaptır. İlki cennetlik kullardan olunması, ikincisi hayırlı bir ömür için diğeri ise kazalardan ve belalardan emin olmak ilticasıyla okunur.
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU